Annonce

Annonce

En traktor kører på en mark og harver

Faste kørespor giver mindre jordpakning, hvilket forbedre udbytterne for flere afgrøder, viser ny forskning. Foto: Colourbox

Faste kørespor i øko-marken giver bedre rodvækst

Et nyt studie får lederen af forskerholdet bag til at anbefale økologer at benytte faste kørespor i marken, da det kan øge udbytterne.

Kørsel med tunge landbrugsmaskiner resulterer i jordpakning, der kan skade afgrødernes rodvækst og dermed udbyttet. 

Ved at etablere faste kørespor i marken kan man dog afhjælpe problemet, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

I et treårigt markforsøg fra 2013-2016 på to økologiske marker med hhv. grovsandet jord og sandet lerjord afprøvede forskerne effekten af to forskellige trafiksystemer: tilfældig trafik med traktorer og landbrugsmaskiner samt trafik kun i faste kørespor, der begrænser jordpakning til sporene.

Resultaterne viste, at der overordnet set er fordele forbundet med de faste kørespor, men også at effekten varierer alt efter jord- og afgrødetypen.

"Vores undersøgelse viser, at faste kørespor kan opretholde eller forbedre både afgrødeudbyttet og kvælstofoptagelsen - og at faste kørespor kan bidrage positivt til rodvæksten. Vi har ikke fundet nogen negative effekter af at benytte faste kørespor i økologiske landbrug, uanset om der er tale om sandet lerjord eller grovsandet jord - og uanset hvilke grønsager, der er tale om, siger Hanne Lakkenborg Kristensen, der er lektor og leder af forskergruppen 'Planter, fødevarer og bæredygtighed' ved Institut for Fødevarer, til universitetets hjemmeside.

Økolog har ændret praksis efter medvirken

De mest markante resultater så forskerne på Skiftekær Økologi, der havde sandet lerjord. Her var udbyttet af hvidkål, kartofler og rødbeder hhv. 27 pct., 70 pct. og 42 pct. højere i 2015 og udbyttet af hokkaido 43 pct. højere i 2016, når der blev anvendt faste kørespor. Samtidig havde afgrøderne mellem 2 og 25 gange flere rødder.

På den anden forsøgsmark ved Vostrup Øko, der havde grovsandet jord, var der også positive effekter, hvor eksempelvis rødbederne i 2016 havde 1,4 gange flere rødder. Udbytterne af rødbeder ved Vostrup Øko steg dog ikke i 2015 i modsætning til udbyttet hos Skiftekær Økologi. Det kan skyldes, at grovsandet jord ikke bliver nær så jordpakket som sandet lerjord. 

"På baggrund af vores forskning vil vi derfor anbefale brugen af faste kørespor i økologiske landbrug. I grønsagsproduktion kræver det, at dyrkningsbedene ligger fast, og at maskiner har samme sporvidde. Teknologier til præcis styring af traktorer og maskiner i faste kørespor er ekstraudstyr, der ifølge Danmarks Statistik er blevet mere udbredt på jordbrugsbedrifter de senere år," siger Hanne Lakkenborg Kristensen.

Resultaterne har da også fået Skiftekær Økologi til at ændre praksis, da man siden forsøgets afslutning i 2016 udelukkende har kørt med faste kørespor.

"Vi kører helt konsekvent efter det system, for vi har oplevet en positiv indvirkning på udbyttet. I praksis bruger vi faste kørespor og bordbehandler i dybden uden at pløje. Til gengæld harver vi jorden," fortæller ejer Peter Bay Knudsen.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ